,,Singur pe lume" de Hector Malot

   ,,Singur pe lume", opera lui Hector Malot este printre primele cărți pe care le-am citit de bună voie şi din care am reuşit să învăț câteva lucruri foarte importante pe care oricine ar trebui să le ştie.

   Am citit această carte cu mare drag într-o după amiază din luna aprilie a anului 2016, atunci când mă tot gândeam că mica bibliotecă a mătuşii mele, Elena, se prăfuieşte fără ca acele cărți să fie citite şi de mine.

   Era o zi ploioasă, iar eu am dat fuga în camera unde se aflau nenumăratele cărți, dar dintre toate, această carte m-a captivat încă de când i-am citit titlul.

   Îmi amintesc că am citit în acea zi, primele 100 de pagini, dar acum nu aş putea să o povestesc pe toată, deoarece nu am mai meditat asupra ei şi am început să uit din ea.

   Totuşi, de ce ,,Singur pe lume"?

   ,,Singur pe lume" este un roman foarte sensibil pe tot parcursul desfăşurării acțiunii, dar, într-un fel este combinat cu scene pline de umor combinate cu tristețea văzută pe fața băiatului despre care se vorbeşte chiar din titlu.

   Am ales să citesc acest roman al lui Hector Malot, deoarece îmi plac foarte mult cărțile cu şi despre familii, despre viața unor persoane, cu amintiri, cu multe trăiri.

   Cine este personajul descris de autor chiar din titlu?

   Acesta este Remi, un băiețel foarte isteț şi sensibil care, pentru a îşi găsi un loc unde să locuiască, trebuie să treacă cu greu prin multe ,,etape ale vieții".
   
   Este un copil simplu, naiv care se ataşează foarte repede de ceilalți oameni şi de animalele care îi devin prieteni foarte repede.

Un scurt rezumat din ce îmi mai amintesc:

Acest roman începe cu Remi, un copil orfan care, după ce a trăit cu mătuşa lui ceva timp, este vândut de soțul său din cauza unor neînțelegeri, iar acesta ajunge să trăiască lângă Vitalis, cel care îl va îngriji din acel moment. Vitalis îl învață pe Remi să scrie şi să citească, ba chiar să cânte şi la unul dintre instrumentele lui.

Vitalis este închis pentru două luni, timp în care Remi trebuie să se orienteze singur în viață.

Peste câțiva ani, îi pierde pe rând, pe cei dragi, pe Vitalis, câinii din trupă, maimuțica.

Acesta duce o viață din ce în ce mai grea, cu speranța că într-o zi totul va fi mai bine, dorindu-şi să îi regăsească din nou pe cei dragi.

Îl găseşte pe Mattia, un copil cu un talent aparate la muzică şi devin buni prieteni, împreună reuşind să îşi reconstruiască viața.

Personajele din acest roman:

- Remi
- Vitalis
- Mattia
- Arthur
- Madame Barberin
- Madame Milligan
- Jerome Barberin
- James Milligan
- Suflețel, Capi, Zerbino, Dolce: Animalele din trupa lui Vitalis
- Nenea Acquin
-Garrofili

Citate din ,,Singur pe lume"?


,,Dacă trăieşti prezentul, repari trecutul şi câştigi viitorul."

,,Cei ce învaţă pe alţii se învaţă şi pe ei în acelaşi timp."

,,Eşti tot ceea ce eşti şi vrei să fii, eşti toţi oamenii care te-au ajutat şi care nu, eşti toţi cei pe care i-ai întâlnit şi îi vei întâlni, eşti profesorul care te-a picat şi profesoara care ţi-a dat curaj."

Despre Hector Malot:

- scriitor francez
- născut în 20 mai 1830 - decedat în 17 iulie 1907
- Romanul ,,Singur pe lume" fost dedicat fiicei lui, Lucie. "În timp ce scriam această carte, mă gândeam tot timpul la tine, copila mea, și numele tău îmi venea în fiecare clipă pe buze. O să-i placă lui Lucie? O va interesa pe Lucie?..."

Acest roman este despre copilărie, despre copii, despre singurătate, despre tristețe, despre viață, despre prietenie.
Învață să trăieşti curat.
Citiți cu încredere acest roman.Comentarii

Postări populare